אז החלטת לפתוח עסק. עסקים עצמאיים רבים נפתחים בישראל בכל שנה והדבר הראשון שיש לעשות עם תחילת פעילותו העסקית של העסק שלך הוא לפתוח תיק ברשויות המס. למעשה, נצטרך לפתוח תיק בשלוש רשויות שונות על פי סדר הופעתם:
- מע"מ
- מס הכנסה
- ביטוח לאומי
על כל עצמאי, בין אם יהיה אדם פרטי, חברה בע"מ או תאגיד, חלה החובה לפתוח תיק במס הכנסה עם תחילת פעילותו העסקית. פתיחת התיק תאפשר לעסק העצמאי שלך להירשם כדין ברשויות המס ולהתנהל כעוסק רשמי בעל הכנסה החייבת במס. תהליך פתיחת התיק מורכב מכמה שלבים ומשתנה על פי אופי העסק שלך, היקף פעילותך העסקי והכנסתך הצפויה.
כדי לסייע לך בתהליך שיהיה למעשה הצעד הראשון שלך בפעילותך כעסק עצמאי, אסף עבורך רו"ח גיא דברת את המידע הנדרש לפתיחת תיק במס הכנסה.
רישום במע"מ
עוסק פטור או מורשה?
כאמור, ראשית נפנה לפתיחת תיק במע"מ. על-מנת לפתוח תיק במע"מ נצטרך להתייצב במשרדי מע"מ בעיר מגורינו מצוידים במסמכים הבאים:
- תעודת זהות
- טופס בקשה לפתיחת תיק במע"מ
- במידה ומדובר בחשבון משותף של בני זוג, יש לצרף הצהרה של בן/ת הזוג.
- במידה ונשכר מקום לעסק, יש להביא את חוזה השכירות.
- עוסק מורשה יצטרך להביא בנוסף צ'ק מבוטל מחשבונו.
ישנם שני סוגי תיקים אותם ניתן לפתוח במע"מ:
- עוסק פטור – פטור מתשלום מע"מ ומדווח על הכנסותיו למע"מ פעם בשנה בלבד. עוסקים אשר היקף פעילותם וסך הכנסותיהם הוא מתחת לתקרה שנקבעה על ידי המחוקק. נכון ל-2024, התקרה עומדת על 120,000 ₪ בשנה. כמו כן, ישנם בעלי מקצועות שונים אשר אינם רשאים לפתוח תיק עוסק פטור וביניהם: רופא שיניים, וטרינר, פסיכולוג, רופא, עורך-דין וגם רואי חשבון.
- עוסק מורשה – עוסק מורשה גובה מלקוחותיו עלויות בתוספת שיעור מע"מ של 17% נכון ל-2024. תשלום המע"מ מחושב באמצעות הוצאת חשבונית מס ללקוחותיו.
הגשת בקשה והודעה על פתיחת תיק במס הכנסה
לאחר שהסדרת את מעמדך כעוסק במע"מ, יש לפנות אל אגף מס הכנסה לפתיחת תיק. עם פתיחת התיק, חלות מספר חובות על בעל העסק:
- בעל העסק, או הנישום, מחויב להגיש דו"ח שנתי על כל הכנסותיו באותה שנה.
- תשלום מקדמות למס הכנסה על חשבון השנה הבאה. בסוף השנה, ייעשה קיזוז במידת הצורך.
- ניהול ספרים – רישום כל ההוצאות והתקבולים של העסק באמצעות קבלות ואמצעי תיעוד כלשהו לכל התנועות בעסק.
למעשה, מרגע פתיחת התיק במס הכנסה, בעל העסק מוגדר כנישום ופקיד השומה יכול לדרוש את הגשתם של מסמכים ודוחות כאלה ואחרים במהלך ההתנהלות מולך.
בשלב הראשוני ביותר, יש למלא טופס בקשה לפתיחת תיק במס הכנסה. ישנם שני סוגי טפסים:
- אדם עצמאי הפותח עסק, ימלא טופס פתיחת תיק עבור עצמאי (5329)
- על מנת לרשום חברה יש למלא טופס פתיחת תיק עבור תאגיד (4436)
בטופס יידרש מאיתנו לציין פרטים אישיים, לפרט על אופי העסק ולהצהיר על מקורות הכנסה נוספים.
לאחר מספר ימים, תתקבל הודעה רשמית מרשות המיסים כי התיק פתוח. במכתב ייקבע סכום ניכוי המס במקור, יוגדר הענף המקצועי אלו שייך העסק והוראות לניהול הספרים בעסק.
פתיחת תיק ניכויים
במידה והעסק שלך מעסיק עובדים בשכר, משלם שכר דירה או מחויב בהוצאות אחרות עליהן חל ניכוי מס במקור, יידרש ממך לפתוח גם תיק ניכויים. את תיק הניכויים ניתן לפתוח על ידי ציון הצורך בתיק הניכויים בטופס הבקשה לפתיחת תיק.
ביטוח לאומי
ביטוח לאומי מבטיח את פרנסתך במקרי תאונה, נכות, פציעה, או אבטלה והתשלומים אליו אף כוללים את כיסוי הביטוח הרפואי הממלכתי הנהוג בישראל דרך קופות החולים והמרפאות.
בעל העסק ידווח לביטוח הלאומי על פתיחת העסק באמצעות טופס המכונה "דין וחשבון רב שנתי" בו יפרט את תחום עיסוקו במספר השנים האחרונות.
בטופס יכריז בעל העסק גם על תחילת עבודתו כעצמאי ויפרט את הכנסתו החודשית המוערכת.
העסק שלך מוכן להתנהלות חשבונאית
לאחר השלמת כל השלבים, העסק שלך רשום כדין מול רשויות המיסים ויכול להתחיל בפעילותו העסקית ולנהל את ספרי החשבונות שלו. ניהול חשבונאי בעסק עשוי להיות מורכב ודורש פעמים רבות סיוע של בעל מקצוע. כדי להבטיח כי הכול נעשה כדין וכדי לסייע לך לבחון את הניכויים והזיכויים המגיעים לך כחוק ולחסוך כסף רב מדי שנה בשנה, גיא דברת מזמין אותך ליהנות מליווי חשבונאי מקצועי.
ניסיונו רב השנים של דברת ומשרדו בעבודה מול רשויות המס ועם עסקים מכל ענפי התעשייה מאפשרים לו לספק לך שירות המותאם אישית ולתכנן את פעילות העסק שלך בצורה יעילה. לפרטים נוספים ולתיאום ייעוץ ראשוני, אנו מזמינים אותך להשאיר את פרטיך באתר עוד היום.