תושב ארה"ב (Resident Alien) הוא אדם שלא נולד בארה"ב ואין לו אזרחות אמריקאית, אך נחשב כמהגר אשר באופן חוקי רשום כתושב ארה"ב.
תושב חוקי בארה"ב נחשב ככזה שמחזיק ב- "גרין קארד" או עובר את מבחן "הנוכחות המהותית". כדי לעבור את מבחן "הנוכחות המהותית", אדם חייב להיות בארה"ב יותר מ-31 ימים בשנה השוטפת ובנוסף לשהות מעל 183 ימים בתקופה של 3 שנים הכוללת את השנה השוטפת.
במניין ספירת הימים נכללים כל הימים בשנה השוטפת שבהם האדם שהה פיזית, אך רק 1/3 ממספר ימי השהייה בשנה קודמת ורק 1/6 ממספר ימי השהייה בשנה שלפני השנה הקודמת.
לפי רשות ההגירה והאוכלוסין של ארה"ב, ישנם 3 סוגים של תושבות:
תושב קבע– מי שבאופן חוקי ניתנה לו רשות ע"י ממשלת ארה"ב לגור שם.
תושב על תנאי– מי שמקבל "גרין קארד" לתקופה של שנתיים. בדרך כלל מדובר באנשים שביקשו לקבל מעמד תושבות עקב נישואין או שהם יזמים בארה"ב.
תושב חוזר– מי שהיה מחוץ לארה"ב וחזר אליה. אדם זה חייב לפנות בבקשה לכניסה מחדש לארה"ב אם שהה מחוץ לארה"ב למשך תקופה של מעל ל-180 ימים.
העניין המרכזי לעניין תושבי ארה"ב הינו בהיבט דיני המס. לדוגמא, תושב ארה"ב זכאי לזיכוי מיסי חוץ בעוד שתושבי חוץ אינם זכאים לזיכוי זה.
בעיקרון, תושב ארה"ב חייב באותם מיסים שבהם חייב אזרח ארה"ב, בעוד שתושב חוץ חייב בתשלום מס רק על החלק של ההכנסות שהופקו בתוך תחומי ארה"ב, לא כולל רווחי הון.
תושבי ארה"ב חייבים בדיווח על כל מקור הכנסותיהם ברחבי העולם, הן בארה"ב והן מחוצה לה. הכנסות אלו מדווחות בטופס שנקרא Form 1040.
לעומת זאת, תושבי חוץ חייבים בדיווח של הכנסותיהם שהופקו בארה"ב בטופס שנקרא Form 1040NR.
תושב חוץ הינו אדם שאיננו אזרח ארה"ב, ושאינו מחזיק ב-"גרין קארד" או שאינו עובר את מבחן "הנוכחות המהותית", או שלחילופין קיבל פטור מעמידה באותם תנאים.